MUSTIONJOKILAAKSO – elämää joesta -näyttely Billnäsissä vielä 4. – 5.8.2018

Viljamakasiini, 2 krs., Billnäs allén 1, Billnäs

Aukioloajat la – su 10 – 17

Vapaa pääsy.

1280x800

Kyläyhdistys Pro Billnäs järjestää kolmatta kertaa alueen historiasta kertovan näyttelyn Billnäsissä. Tänä kesänä näyttelyn teemana on koko Mustionjokilaakso Mustion linnalta ja ruukilta Karjaan, Billnäsin ja Åminneforsin ruukkien läpi Pohjanpitäjänlahden Skurun satamaan. Näyttely esittelee kuvien, esineistön ja karttojen avulla kuinka laakso on syntynyt ja muuttunut ajan myötä myös ihmisen ja joen vuorovaikutuksen seurauksena. Näyttelyssä esitellään myös jokilaakson runsasta eläimistöä ja kasvillisuutta.

Jääkauden päättyessä n. 10 000 vuotta sitten, alkoi Länsi-Uusimaa muodostua rannikon vetäytyessä. Ensimmäinen Salpausselkä pakotti Lohjanjärveltä Suomenlahtea kohti virtaavan veden laskemaan Pohjanpitäjänlahteen Billnäsin kapean laakson kautta. Matkalle syntyi useita koskia. Joesta tuli naapurimaita myöten tunnettu kalajoki ja Länsi-Uudenmaan pysyvän asutuksen mahdollistaja n. 6500 vuotta sitten. Tuhansien vuosien aikana veden virtausta hyödynnettiin monin tavoin ravinnon hankkimisesta myllyn pyörittämiseen. Ihmisen into käyttää vesivoimaa teollisuudessa johti merilohen nousun päättymiseen ja kalakantojen tuhoutumiseen 1950-luvulla.

1280x800_in

Vielä 1960-luvulla joessa pidettiin uimakilpailuja, veneiltiin ahkerasti, kalastettiin ja pestiin mattoja. Veden laadun heikentymisen myötä uimapaikat katosivat ja maanviljeyksen ruskistama vesi erityisesti alajuoksulla vaikuttaa joen virkistysarvoon suuresti tänä päivänä. Nykypäivään sijoittuva merkittävin hanke Mustionjoessa on merilohen nousun palauttaminen vesistöön ja sen myötä Jokihelmisimpukan elinmahdollisuuksien ja veden laadun parantaminen. Osana tätä tavoitetta mm. Billnäsin teknisen voimalaitoskalatien rakentaminen on aloitettu 14.5.2018.

Näyttelyyn on nostettu tiettyjä kohteita ja aiheita jokilaakson varrelta kuten laivaliikenne alajuoksulla, Junkarsborgin linnanrauniot, sillat ja padot voimalaitoksineen, vapaa-aika joen äärellä sekä alueen harvinaiset eläin- ja kasvilajit.

Näyttely_2018_suursimpukat_

Tiedustelut:

Näyttelyn tuottaja Kaisa Lipponen, 045-1303910, kaisa.lipponen@gmail.com

Näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Sophie von Julinin säätiö ja Karjaan-Pohjan Säästöpankkisäätiö. Kuvia ja esineistöä näyttelyyn ovat lainanneet Mustion linnan arkisto, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, Virtavesien hoitoyhdistys ry, Kim G. Björklund ja Museovirasto

Näyttely_2018_sisäkuva_Lipp

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s