Opastukset kesänäyttelyssä – guidningar på sommarutställning

Ilmaiset ja kaikille avoimet opastukset 100 itsenäisyyden vuotta Billnäsissä -näyttelyn yhteydessä

Gratis guidningar på 100 självständiga år i Billnäs -utställnigen

15.7. klo 14 Historioitsija/ historiker Kim Björklund,
kieli suomi ja ruotsi/ språk finska och svenska

22.7. klo 14 Historioitsija/ historiker Kim Björklund,
kieli suomi ja ruotsi/ språk finska och svenska

29.7. klo 14 FD Matias Kaihovirta, kieli ruotsi/ på svenska

30.7. klo 14 FD Matias Kaihovirta, kieli suomi/ på finska

Osoite/ adress Ruukintie/ Bruksvägen 8, Billnäs
Aukioloajat/ Öppettider: 29.6. – 6.8.2017, ke – su/ ons – sön klo/ kl. 11-17

Tiedustelut ja yhteydenotot: Näyttelykoordinaattori Pekka Murejoki puh. 041-7511502
sähköposti probillnas@gmail.com

Förfrågningar och kontakt: Utställningskoordinator Pekka Murejoki, tel. 041-7511502, e-post probillnas@gmail.com

Näyttelyn järjestää Kyläyhdistys Pro Billnäs ry, yhteistyökumppaneita ovat Mielenterveysyhdistys Kaippari, Matti Hauskaviita, Stig-Eric Wickström, Vantaan valokuvauskerho ja Billnäs skola

Utställningen arrangeras av Byföreningen Pro Billnäs rf i samarbete med Mielenterveysyhdistys Kaippari, Matti Hauskaviita, Stig-Eric Wickström och Vantaan valokuvauskerho.

Vuonna 1917 Suomen itsenäistyessä, Billnäsin ruukki oli jo 276 vuotta vanha teollisuuskeskittymä. Kylän läpi on kulkenut 1300-luvulta asti Tukholman ja Viipurin välinen Suuri rantatie (Nykyään Kuninkaantie/ Vasarasepäntie) ja vuosina 1899 – 1990 rantarata Turusta Karjaalle. Liikenteen solmukohdassa ollut Billnäs sai ruukin toiminnan myötä naapurikseen Karjaan kauppalan 1930. Billnäs ja Karjaa ovat viimeisen sadan vuoden aikana kasvaneet asukasluvultaan Raaseporin suurimmaksi taajamaksi. 1900-luvun alun menestys näkyi ruukissa rakentamisena ja laajentamisena. Alueen kehitystä tarkastellaan näyttelyssä mm. karttojen avulla. Mukana on myös viimeisin lainvoiman saanut asemakaava ruukin ydinalueelle. Runsas kaavoitus alueella ja kylän kaksi alakoulua asettaa toiveen jatkuvasta kasvamisesta. Vantaan valokuvauskerho tekee säännöllisiä kuvausretkiä Billnäsin ruukkikylään ja pääsemme näkemään millaisena kulttuurihistoriallinen kylä näyttäytyy tällä vuosisadalla ulkopuolisten silmin.

Då Finland blev självständigt 1917, var Billnäs bruk redan en 276 år gammal industriort. Stora strandvägen mellan Stockholm och Viborg har gått genom byn redan från 1300-talet (nuförtiden Kungsvägen/Hammarsmedsvägen) och år 1899 – 1990 togs kustbanan från Åbo till Karis i bruk. Som knutpunkt för trafiken fick Billnäs via sin bruksverksamhet Karis köping som granne. Under de hundra åren har Billnäs och Karis vuxit till Raseborgs största tätort. Byns två lågstadieskolor och områdets planering ger hopp om fortsatt tillväxt. Vantaan valokuvauskerho gör regelbundna fotograferingsutfärder till Billnäs bruksby och vi får se hur den kulturhistoriska byn öppnar sig för den utomstående.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s